|
Kod do domofonów raz jeszcze :) |
| Czy chcę, aby mieszkańcy mieli mozliwość poznania swoich indywidualnych kodów do domofonów? |
| 1.tak |
|
66% |
[ 35 ] |
| 2. nie |
|
30% |
[ 16 ] |
| 3. nie mam zdania |
|
3% |
[ 2 ] |
|
| Głosowań: 53 |
| Wszystkich Głosów: 53 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
ewra
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 23:48 Kod do domofonów raz jeszcze :)
|
|
|
Tym razem zapodaję ankietę do wypełnienia, gdyż jak dzisiaj się dowiedzialam od naszego administratora, istnieje możliwość otrzymania indywidualnych kodów do domofonów (inne dla każdego mieszkania). Decyzję, czy chcemy otrzymać te kody czy nie, podejmiemy my czyli Wspólnota. Korzyści są oczywiste, więc wspomnę o zagrożeniach. Kod takowy może wypłynąć poza osoby do tego uprawnione. Mogą rodzice zdradzić go swym dzieciom, one komuś niepowołanemu, a dalej prosto w ręce włamywacza. Sporo mieszkań jest wynajmowanych, zdradzenie kodu podnajemcom także nie byłoby rozsądne. Nasz los w naszych rękach, więc proszę- decydujcie |
|
|
|
 |
castrol
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 23:51
|
|
|
a może kod standardowy nie został zmieniony - 999 |
|
|
|
 |
Pearson

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 00:37
|
|
|
| ewra napisał/a: | | Decyzję, czy chcemy otrzymać te kody czy nie, podejmiemy my czyli Wspólnota. |
Źle się stało, że poddajemy to pod dyskusję. A dlatego, że czytając opinię niektórych osób odnoszę wrażenie przedkładania wygody nad bezpieczeństwem. Pozostaje liczyć na to, że są oni w mniejszości.
Pod rozwagę: jeśli każde mieszkanie otwierałoby się za pomocą kodów - i kody te znaliby wszyscy mieszkańcy, ale nie wykorzystaliby ich do okradzenia sąsiada (gwarancja 100%) - to czy nie miałbyś nic przeciwko takiemu rozwiązaniu? |
|
|
|
 |
noowanda
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 08:14
|
|
|
| Jeżeli kod jest - to ten kto jest właścicielem mieszkania powinien go znać. A jego obowiązkiem powinno być niepodawanie go niepowołanym ludzikom. |
|
|
|
 |
ewra
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 08:21
|
|
|
| Pearson napisał/a: | | Źle się stało, że poddajemy to pod dyskusję. |
Pearson, nikt nie jest władny zabrać mieszkańcom prawa do decydowania o sprawach ich nieruchomości. Natomiast musimy wszyscy mieć poczucie odpowiedzialności za decyzję, którą podejmiemy.
Kodu można świadomie nikomu nie podać, ale gdy będziemy go wklepywać, ktoś looknie nam przez ramię i po sprawie. Z kluczem nie jest tak łatwo... |
|
|
|
 |
Wojtas
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 08:36
|
|
|
Moim zdaniem powinnismy otrzymac te kody. W najstarszej czesci osiedla mieszkaja moi rodzice, maja kody i jest rewelacyjnie. Jesli chodzi o wlamania juz kiedy ogladalem po raz pierwszy nasze mieszkania (ok wrzesnia) gostek z DB mowil ze JUZ WLAMANIE BYLO!!! Wtedy jeszcze zaden zlodziej nie mial kodow (chyba ze zlodzieje juz je maja, w tym wypadku my rowniez powiinismy je otrzymac )
serdeczne pozdrowienia
[ Dodano: Sro Gru 21, 2005 08:40 ]
| Pearson napisał/a: | | ewra napisał/a: | | Decyzję, czy chcemy otrzymać te kody czy nie, podejmiemy my czyli Wspólnota. |
Źle się stało, że poddajemy to pod dyskusję. |
Bardzo przepraszam ale nie rozumiem dlaczego koledze demokracja nie odpowiada???
Czyzby kolega wolal we wspolnocie monarchie wprowadzic? |
_________________ pozdrawiam
Wojtek |
|
|
|
 |
zeb

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 09:40
|
|
|
jesli zaplacilismy wszyscy za taki rodzaj domofonu to chyba nalezy sie nam wykozystac go w calosci a kto nie chce kodu nie musi go przeciez uzywac wybor nalezy do kazdego lokatora a nie czy wiekszosc jest za czy przeciw. jesli chodzi zas o zlodziejaszkow to jest mnostwo mozliwosci by sie dostali do naszego budynku;
-wchodzac do budynku i tak zawsze wpuszczamy osoby ktore wchodza z nami i moze wyciagaja a moze stojac przed klatka tylko udaja ze szukaja klucza po kieszeniach lub w torbie i sie milo usmiechaja i zagaduja wzbudzajac zaufanie
-dla zlodzieja nasz najtanszy zamek zamontowany w drzwiach to pestka wiec swoim wytrychem otworzy go w sekunde
-nie kazdy mieszkaniec jest uczciwy i moze niektorzy maja kontakt z pol swiatkiem wiec samemu moze wpuscic lub dac swoj klucz innym
tak wiec jesli ktos chce wejsc do naszego budynku to i tak wejdzie wiec czy klucz czy kod do domofonu to mu nie roznica
(to tylko moje mysli wiec prosze sie nie wyzywac na mnie i mojej wypowiedzi) |
|
|
|
 |
ppatron
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 09:43
|
|
|
Nie wydaje mi sie ze w tej chwili nieznajomosc kodu do domofonu powstrzymuje zlodziei przed wlamaniami
Jezeli ktos chce sie wlamac, to nie ma znaczenia czy zna kod czy nie - zamek w drzwiach wejsciowych nie stanowi wiekszej przeszkody.
Nie przesadzajmy. Jak juz kiedys pisalem - dostep do naszych klatek schodowych jest bardzo prosty - czy to z kodem, czy bez. Nie zrobimy z naszych blokow "twierdzy" nie ujawniajac kodow do domofonu |
|
|
|
 |
gość
Gość
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 10:00
|
|
|
| zgadzam się w zupełności!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
tomash
Administrator
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 11:03
|
|
|
| Wojtas napisał/a: | | Moim zdaniem powinnismy otrzymac te kody. | A moim zdaniem kody nie powinny być w ogóle aktywowane. Co do poufności - kody do bram na Poleskiej i Litewskiej poznałem przy minimalnym wysiłku kilka tygodni przed zamieszkaniem na Psim Polu.
Przestrzegam przed nadinterpretowaniem wyników tej ankiety. Jeśli będziemy prowadzić w tej sprawie jakieś referendum, to wśród wszystkich mieszkańców, a nie wyłącznie forumowiczów. |
_________________ Tomek Z. |
|
|
|
 |
chmielcio

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 11:07
|
|
|
| tomash napisał/a: | A moim zdaniem kody nie powinny być w ogóle aktywowane. Co do poufności - kody do bram na Poleskiej i Litewskiej poznałem przy minimalnym wysiłku kilka tygodni przed zamieszkaniem na Psim Polu.
Przestrzegam przed nadinterpretowaniem wyników tej ankiety. Jeśli będziemy prowadzić w tej sprawie jakieś referendum, to wśród wszystkich mieszkańców, a nie wyłącznie forumowiczów. |
Tomku, ale to chyba każdy z nas powinien zdecydować czy chce poznać kod, a nie my za innych. Nie zakładajmy z góry, że ludzie są źli. Jeśli okaże się, że po przekazaniu mieszkańcom kody staną się powszechnie znane zawsze możemy je dezaktywować. |
|
|
|
 |
tomash
Administrator
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 11:20
|
|
|
| chmielcio napisał/a: | | Tomku, ale to chyba każdy z nas powinien zdecydować | Chwila, moje zdanie jest moje, zaznaczyłem to wyraźnie. Argumenty wymieniałem kilka tygodni czy miesięcy temu, zainteresowani odnajdą. A jeśli kody zostaną aktywowane a potem wyłączone, to dopiero podniesie się raban. |
|
|
|
 |
Wojtaz
|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 23:30
|
|
|
A ja sie zgadzam calkowicie z Tomashem. Czy rzeczywiscie owe kody sa nam az tak bardzo potrzebne? Taki ciezki jest klucz od bramy Tak bardzo on Was uwiera w kieszeni? W czym tkwi przeszkoda, zeby go nie nosic ze soba, nawet gdy wychodzimy po to, zeby wyrzucic smieci? I podobnie jak Pearson uwazam, ze to zbedna wygoda bez ktorej mozna sie obejsc. Bezieczenstwo jest w cenie. Nie mamy ABSOLUTNIE zadnej pewnosci, ze owe kody nie "wyciekna" na zewnatrz do osob conajmniej niepowolanych. Mieszkan w klatce jest 80 (czyli automatycznie 80 kodow). Zlodziejowi wystarczy poznac chocby jeden i juz mamy na klatce nieproszonego goscia, ktory moze "zapukac" do Twoich drzwi, drogi Sasiedzie! I jakie wtedy bedzie Twoje zdanie na ten temat?
Kto mi powie, po co nam tak na prawde kody otwierajace brame? |
|
|
|
 |
chmielcio

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 01:07
|
|
|
A teraz to nasze klatki są niby takie bezpieczne... Moim zdaniem posiadanie kodów wcale nie wpłynie na bezpieczeństwo, bo dziś i tak każdy kto chce może wejść do klatki.
Be względu na to, czy klucz jest ciężki czy nie to indywidualna sprawa każdego mieszkańca czy chce używać klucza czy kodu tym bardziej, że ma taką możliwość. |
|
|
|
 |
Justyna
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 09:23
|
|
|
| chmielcio napisał/a: | | A teraz to nasze klatki są niby takie bezpieczne... Moim zdaniem posiadanie kodów wcale nie wpłynie na bezpieczeństwo, bo dziś i tak każdy kto chce może wejść do klatki. |
Wystarczy, że taki złodziej zadzwoni domofonem i powie, że roznosi ulotki, a wtedy to mu co drugi mieszkaniec otworzy drzwi
No bo niby jakim cudem co chwile pod naszymi drzwiami leżą jakieś ulotki skoro nasze drzwi są zamknięte
Z kodem czy bez złodziej jak będzie chciał wejść to wejdzie bez problemu. |
|
|
|
 |
Anitka

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 09:43
|
|
|
Jestem za poznaniem kodow.
I nie chodzi tu o ciezar kluczyka, ze mi przeszkadza noszenie kluczy czy inne. Zwyczajnie chodzi mi o wygode.
A jesli chodzi o problem wpuszczania zlodziei czy tez innych ulotkowiczow...
Nasze klatki sa otwarte na osciez wystarczajaco czesto i wystarczajaco dlugo, aby takowi mogli wejsc bez proszenia kogokolwiek... Paradoksalnie znajomosc kodu moze spowodowac, ze drzwi beda czesciej zamkniete, bo byc moze to wlasnie ci, ktorzy je zostawiaja otwarte maja z kluczykiem jakies problemy... |
_________________ Fajnie jest! |
|
|
|
 |
Pearson

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 09:49
|
|
|
| chmielcio napisał/a: | | A teraz to nasze klatki są niby takie bezpieczne... Moim zdaniem posiadanie kodów wcale nie wpłynie na bezpieczeństwo, bo dziś i tak każdy kto chce może wejść do klatki. |
| Justyna napisał/a: | | Wystarczy, że taki złodziej zadzwoni domofonem i powie, że roznosi ulotki, a wtedy to mu co drugi mieszkaniec otworzy drzwi |
Skoro tak, to może zrezygnujmy z zamykania drzwi wejściowych do bramy, zamontujmy klamkę i po sprawie
| chmielcio napisał/a: | | indywidualna sprawa każdego mieszkańca czy chce używać klucza czy kodu |
W sensie opinii tak, ale decydowania nie! W tej sprawie musi odbyć się glosowanie i respektowana musi być wola wiekszości. Nie może być samowolki. |
|
|
|
 |
PW

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 09:51
|
|
|
Dodam jeszcze, że znajomy, który mieszka na sycowskiej (niedaleko centrum Psiego Pola) przekazał mi, iż w ich przypadku jest sytuacja następująca. Od początku zasiedlenia wszyscy mieszkańcy dysponowali kodami do domofonu. Okazalo się w końcu, że zbyt dużo osób postronnych (dzieciaków głównie) zna kod do wejścia, i najzwyczajniej bawią się windą, itp. Na ostatnim spotkaniu ich wspólnoty wpłynął wniosek o likwidacje kodów wejściowych, który najprawdopodobniej większość poprze. Myślę, że lepiej bazować na czyichś błędach, a niżeli na swoich |
|
|
|
 |
chmielcio

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 10:33
|
|
|
| Pearson napisał/a: | | W sensie opinii tak, ale decydowania nie! W tej sprawie musi odbyć się glosowanie i respektowana musi być wola wiekszości. Nie może być samowolki. |
Oczywiście, tylko trzeba ustalić punkt wyjścia - czy dziś kody należą się mieszkańcom i powinni je dostać w ramach kupna mieszkania (wtedy można co najwyżej głosować ZAKAZ wydawania kluczy) czy im się nie należą, ale chcieli by je dostać - wtedy możemy poddać pod głosowanie zgodę na wydanie kluczy. |
|
|
|
 |
tomash
Administrator
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 11:04
|
|
|
| chmielcio napisał/a: | | dziś kody należą się mieszkańcom i powinni je dostać w ramach kupna mieszkania | Nie. A jeśli ktoś uważa, że tak, to proszę podać ku temu argumenty. Nie przyjmuję argumentu "bo można"; tak postawiwszy sprawę każdy mógłby się domagać klucza na dach, bo można wyjść, albo przestawienia windy w tryb szybkiej jazdy, bo się da. |
|
|
|
 |
chmielcio

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 12:07
|
|
|
| tomash napisał/a: | | Nie. A jeśli ktoś uważa, że tak, to proszę podać ku temu argumenty. Nie przyjmuję argumentu "bo można"; tak postawiwszy sprawę każdy mógłby się domagać klucza na dach, bo można wyjść, albo przestawienia windy w tryb szybkiej jazdy, bo się da. |
Ja przy podpisywaniu umowy przedswtępnej dostałem w Dachbudzie zapewnienie, że kod dostanę. Kody i tak fukncjonowały, ponieważ posługiwali się nimi pracownicy Dachbudu - były to kody uniwersalne. Nie wiem czy działają nadal, ale jest to kwestia do sprawdzenia. W przypadku kodów dla mieszkańców każdy dostałby indywidualny numer. |
|
|
|
 |
aberade
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 12:17
|
|
|
| tomash napisał/a: | | A jeśli ktoś uważa, że tak, to proszę podać ku temu argumenty |
mi jako osobie poruszającej się na wózku kod umożliwi korzystanie z drzwi domofonowych. w chwili obecnej nie jestem w stanie przez nie wejsc do swojego domu
[ Dodano: 22-12-2005, 12:19 ]
to samo sie tyczy matek z malymi dziecmi (latwiej wklepac kod niz ryć w torebce czy po kieszeniach)
[ Dodano: 22-12-2005, 12:20 ]
czy udostępnienie kodów zależy od wspólnoty czy od dewelopera?
bo już nie wiem ...
może jakieś oficjalne głosowanie? |
|
|
|
 |
ppatron
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 12:26
|
|
|
Moje zdanie jest takie:
Skoro zaplacilem za domofon z taka funkcjonalnoscia, to chce z niej skorzystac, poniewaz ulatwia ona wchodzenie do klatki, a jednoczesnie nie stanowi zagrozenia zycia (jak np. tryb szybkiej jazdy w windzie) i nie daje mozliwosci wejscia w miejsca do ktorych dostep maja tylko osoby upowaznione (czyli np. wejscie na dach)
Czyli jest to poprostu alternatywne rozwiazanie sposobu wejscia do klatki, za ktore zaplacilem i dlatego chce z niego korzystac. |
|
|
|
 |
kreda
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 12:34
|
|
|
| aberade napisał/a: | | może jakieś oficjalne głosowanie? |
Będzie jak najbardziej potrzebne
[ Dodano: Czw Gru 22, 2005 11:38 am ]
| aberade napisał/a: | | czy udostępnienie kodów zależy od wspólnoty czy od dewelopera? |
No skoro nie dostaliśmy ich przy podpisywaniu umów, to decyzja developera
Natomiast teraz to zależy od wspólnoty Co będzie jednoznaczne z potrzebą poznania zdania wszystkich mieszkańców. |
|
|
|
 |
alfik T-15 (507)
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2005 13:04
|
|
|
Czy to wspólnota przyznaje kody ?
Bo jeśli nie to co ma do tego.....
Skoro deweloper tym dysponuje to powinien nam to udostępnić.
Będziemy nalegać.
A swoją drogą można zrobić ankietę tak tylko do poznania zdania mieszkańców.
Po pierwszych postać widać że z 80 % będzie za.
Tak więc marne wysiłki Thomasha i Pearsona. |
_________________ Można mieć złe zasady.
Ale najgorsi są ci co ich wcale nie mają. |
|
|
|
 |
|
|